dinsdag, april 16

Geen gevaar, wel een gebrek

In 2020 was ik druk bezig een bewonerscommissie op te richten voor het stratenblok waarin ik woon. In eerste instantie deed ik dat omdat ik geen voet aan de grond kreeg bij Ymere bij het aanpakken van onze verende vloer en het schilderwerk dat steeds maar weer uitgesteld wordt. Tijdens het verzamelen van handtekeningen raakte ik regelmatig aan de praat met bewoners en ik kwam er toen achter dat er veel meer mensen in ons stratenblok wonen die last hebben van een verende vloer. Sommige daarvan hebben dit in de afgelopen jaren meerdere keren gemeld aan Ymere. Zonder succes overigens.

Toen kwamen de corona-maatregelen. Mensen deden niet meer open en met mondkapjes op anderhalve meter was het eigenlijk geen doen om het proces voort te zetten. De oprichting van een bewonerscommissie kwam stil te liggen.  In de tussentijd kreeg ik zelf wel wat voor elkaar: Ymere zou in ons huis bij wijze van pilot de vloer gaan verstevigen door het aanbrengen van een extra laag plaatmateriaal. Maar ze wilden wel eerst weten of de gekozen methode zou werken voordat er een projectmatig proces zou worden ingezet. Inmiddels is de versteviging bewezen succesvol gebleken en is ons woongenot er enorm op vooruitgegaan. Ik ging er vanuit dat de rest van de woningen op termijn wel zou volgen.

Ik ging er vanuit dat de rest van de woningen op termijn wel zou volgen.

Ik was dan ook verbaasd toen ik deze week een brief van Ymere ontving waarin het ging over het onderzoek naar de vloeren in de Europawijk. In de brief staat te lezen dat er geen complexmatige aantasting van de vloeren is gebleken door vocht en zwam maar dat er wellicht in bepaalde gevallen schade was door lekkage in wc en leidingwerk.

In een apart stukje over verende vloeren staat: “Verende vloeren worden veroorzaakt doordat er te smalle vloerbalken zijn gebruikt tijdens de bouw. Onze constructeur geeft aan dat dit geen veiligheidsrisico met zich meebrengt. Het kan dus geen kwaad”

Waarom wel bij jou en niet bij ons?
Het duurde niet lang voordat zich bewoners bij mij meldden die wisten dat het probleem bij ons huis wél was opgelost. Ze vroegen mij als bestuurslid van huurdersvereniging hoe dat toch mogelijk was. En ik moet zeggen: ik kan het niet uitleggen. “Gaan ze dat bij jou wel doen omdat je bij De Waakvlam zit of zo?”

Je ziet dat je op deze manier scheve gezichten krijgt. Niemand die het mij kwalijk neemt hoor. Maar mensen snappen dit niet.

Dat een verende vloer geen veiligheidsrisico met zich meebrengt kan zo zijn als het gaat om doorzakgevaar. Maar een door de verende vloer bewegende servieskast levert wél een veiligheidsrisico op. In mijn huis moesten alle kasten aan de muur vastgezet worden voordat de vloer werd aangepakt.

De bewering “Het kan dus geen kwaad” dekt in dit geval de lading niet. Niet voor niets staat de verende vloer vermeld in het gebrekenboek van de huurcommissie. Onder punt H2 staat: “De vloer veert bij belopen ernstig door als gevolg van verminderd draagvermogen van de daaronder gelegen (draag)constructie.”

Dat is precies wat hier aan de hand is. De huurcommissie kan overgaan tot een tijdelijke huurverlaging bij gebreken zoals deze.

4 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *