Uitkomsten enquête vochtproblemen Indische Buurt

Gepubliceerd: 15 Oktober 2021
Op maandag 4 oktober heeft De Waakvlam een ronde gemaakt door een deel van de Indische Buurt in Haarlem-Noord. Aanleiding was een aantal meldingen van vocht- en schimmelproblemen die we uit die buurt hadden ontvangen. Om meer te weten te komen over deze problematiek hebben wij brieven verspreid waarin we vroegen of en welke problemen bij de mensen leven. Om de antwoorden goed te kunnen verzamelen hebben we een online enquête gehouden. Ruim 17% van de bewoners die van ons een brief ontvingen heeft de moeite genomen deze enquête in te vullen.

  • Vocht en schimmelplekken

Ruim 85% van de respondenten geeft aan dat zich in de woning vocht en schimmelplekken bevinden. Dat is wel een groot aantal te noemen. Groot genoeg voor De Waakvlam om dit onderzoek verder uit te breiden en bij een aantal bewoners een huisbezoek in te plannen. We kunnen dan meteen proberen na te gaan in hoeverre deze bewoners al over dit probleem contact hebben gehad met Ymere en ze waar nodig aan te raden dat te doen. 

Schimmel in huis is slecht voor de gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat het inademen van schimmelsporen kan leiden tot diverse problemen met de luchtwegen. Fysieke klachten en symptomen die vaak worden vastgesteld zijn benauwdheid, astmatische klachten, irritaties ter hoogte van de luchtwegen en hoestbuien. 

Plekken waar hout of kozijnen rotten?

Bij een kleine 70% van de van de respondenten komt houtrot voor, bijvoorbeeld in de kozijnen. Dit kan duiden op onderhoud dat lang geleden heeft plaatsgevonden maar het kan ook gebeuren wanneer het schilderwerk niet goed is uitgevoerd. Het kan leiden tot tocht in huis. Dat is, zeker met de stijgende prijzen van gas, geen pretje. Extra vervelend voor bewoners is dat zij het onderhoud niet zelf mogen uitvoeren als ze daar toe in staat zijn. Bewoners zijn eigenlijk overgeleverd aan de verhuurder als het gaat om onderhoud van het huis.

Een muffe geur in huis

Een muffe geur in huis is vrijwel altijd het gevolg van een te hoge luchtvochtigheid. Bij te veel vocht in huis kunnen schimmels en bacteriën zich makkelijk verspreiden. Zodra de schimmels en bacteriën zich uitbreiden zal ook de muffe geur in huis sterker worden. Ruim 81% van de respondenten geeft aan dat er een muffe geur in huis hangt.

En andere problemen

Om een beter beeld te krijgen hebben we ook gevraagd of er ook andere klachten zijn omtrent het huis. Eén bewoner geeft aan: "Slechte isolatie veel tocht het huis is niet warm te krijgen. Als het regent komt er water onder de voordeur naar binnen". Dat zijn wel serieuze zaken. Wij zullen de bewoners adviseren om hierover meteen contact op te nemen met de verhuurder. Verder wordt veel melding gemaakt van tocht, optrekkende koude uit de vloer, klemmende ramen en deuren et cetera.

Hoe nu verder

Het eerste wat wij gaan doen is contact opnemen met Ymere.  We vragen dan of zij de uitkomst van de deze enquête net zo verontrustend vinden als wij. Het is natuurlijk het beste als we er samen met Ymere uitkomen. Daarom willen we dan ook graag een officiële reactie van Ymere. We zullen die zodra we die binnen krijgen hier op de website plaatsen. Verder zullen we huurders in de Indische buurt op de hoogte houden. We kunnen natuurlijk niks garanderen maar hopen op een positieve ontwikkeling.

Heeft u vragen of spelen er bij u in de buurt gelijksoortige problemen, neem dan contact op met De Waakvlam via info@dewaakvlam.nl of telefonisch via  023 540 9041 (voicemail inspreken).

Heeft u ook last van vocht en schimmel en bewoont u een huis van Ymere in Haarlem? Meld dit dan bij De Waakvlam. Wij hebben hiervoor een online meldingen formulier aangemaakt.

Meldingen formulier

Zodra wij een reactie ontvangen van Ymere op dit artikel wordt deze hieronder geplaatst.