woensdag, april 24

De Waakvlam presenteert: verkooptentoonstelling t.b.v. Antoni van Leeuwenhoek

Op 4 en 5 november vind in het pand van huurdersvereniging De Waakvlam een unieke verkooptentoonstelling plaats. Het betreft fine-art fotografie van Jan van de Laar. Een substantieel deel van de opbrengst komt ten goede aan het Antoni van Leeuwenhoek, centrum voor kankeronderzoek. De verkooptentoonstelling is gedurende deze dagen open van 11:00 tot 17:00u.

Naast het werk van Jan van de Laar is ook werk te zien van fotografe Jasmijn Tolk en glaskunstenaar Cok van der Lee. Het is dus zeer de moeite waard om het kantoor van De Waakvlam voor deze gelegenheid te bezoeken.

Jan is dit jaar 50 jaar bezig met fotografie. Dit was aanvankelijk reden om een expositie te organiseren met hoogtepunten uit zijn fotografische carrière. Maar toen hij vorig jaar ziek thuis kwam te zitten kwam hij op het idee om er een ondersteuningsactie voor kankeronderzoek van te maken.

Hij besloot speciaal voor deze gelegenheid een tweetal series te maken, een daarvan betreffen ‘bloemstillevens in verval‘ en ‘in onbruik geraakte gereedschappen‘. Naast deze series is een selectie van vrije foto’s uit het afgelopen jaar te zien.

De beide series ‘bloemstillevens in verval‘ en ‘in onbruik geraakte gereedschappen‘ raken direct aan het ziek zijn. Je gaat vanzelf nadenken over de dood en vergankelijkheid. Dat het leven eindig is. Maar dat het proces naar een einde ook heel mooi kan zijn, zoals bij de uitdrogende bloemen. Maar ook dat dingen voorbij gaan. Zoals bij de gereedschappen. Je realiseert je ineens dat een schietlood al in gebruik is geweest in de verre oudheid. Maar dat mijn schoonvader hem ook nog heeft gebruikt. Nu is dit gereedschap ingehaald door de tijd. En over twintig jaar weet bijna niemand meer wat voor voorwerp het is en waar het zoveel eeuwen voor gebruikt is. In de serie zitten ook een trekpenpasser en een kroontjespen. Die hebben iets minder historie maar zijn ook gemeengoed geweest, de eerste vooral onder illustratoren en architecten, de tweede kan iedereen van boven de zestig zich wel herinneren.

Hoewel de beide series op groot en middelgroot formaat gepresenteerd worden zijn alle foto’s in diverse maten verkrijgbaar. In alle gevallen zal ongeveer 2/3 deel van de verkoopprijs aan het Antoni van Leeuwenhoek worden gedoneerd.

Tijdens de expositie kunnen foto’s worden besteld en betaald. Betaling vind plaats via een direct te verzenden digitaal betaalverzoek. De bestellingen worden daarna in productie genomen en in de maand december verzonden of afgeleverd.