dinsdag, juli 23

Parasol in de voortuin? Een boom kan ook!

De zomer komt er weer aan. Dat betekent dat de bij warmte behorende problemen ook weer terugkeren. We weten dat de zomers warmer zullen worden. Bij extreme hitte zullen we dus weer de nodige zwembaden in de voortuinen aantreffen. Dat is leuk en gezellig, voor de kinderen uit de buurt. Maar voor de straat of de wijk is afkoeling ook wel belangrijk.

De laatste jaren is de ‘onderhoudsvrije tuin’ in populariteit gegroeid. Dat is op zichzelf begrijpelijk. Mensen zien er vaak tegenop een tuin te onderhouden. Grasmaaien, snoeien, allemaal niet leuk. Maar algen verwijderen van de tegels in je voortuin ook niet. Onderhoudsvriendelijk is wat dat betreft een relatief begrip. Maar heb je dan zo’n betegelde vlakte voor je huis, wat kun je dan toch doen?

Nou, je zou kunnen beginnen om in het midden van je voortuin een aantal tegels te verwijderen en op die plaats een boom te planten. Als je ervoor zorgt dat hij bij aankoop al een zekere maat heeft kun je op zonnige dagen meteen al in de schaduw een drankje doen.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een fruitboompje te plaatsen: dat levert nog wat op ook. Zelf hebben we haast ieder jaar een grote hoeveelheid pruimen. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een noot, tamme kastanje, appel, peer of kers. Extra leuk is dan dat je in het voorjaar eerst kunt genieten van de bloesem die bij een fruitboom hoort.

Wanneer je onder de tegels alleen maar wit zand aantreft is het aan te raden eerst een kuil te graven en die te vullen met tuinaarde, anders heeft de boom te weinig voeding en gaat ie dood.