zaterdag, maart 23

Vijf ijzersterke redenen om een bewonerscommissie op te richten

Waarom zou je een bewonerscommissie oprichten? Je moet er voor handtekeningen verzamelen om aan te kunnen tonen dat je niet in je eentje beslist over de hele buurt of het complex. Dan moet de bewonerscommissie nog goedgekeurd worden door de verhuurder. Dat is best wat werk. Maar het is de inspanning wel waard. Dat weten wij zeker.

Reden 1 Samen sta je sterker

Heel vaak is het zo dat één bewoner moeite heeft om dingen te veranderen. Als meer bewoners samen optrekken dan wil een verhuurder of de gemeente eerder luisteren. Als groepje kunt u ook veranderingen volgen die een lange adem vragen, u kunt het werk verdelen en er samen de moed in houden.

Reden 2 Er gebeurt veel op dit moment

Het is te lezen in de krant, ‘we gaan van het gas af’. Dit treft bewoners. Weg gasverwarming en elektrisch koken. Hoe dan?

Alle woningen moeten geïsoleerd worden zodat er minder energie nodig is voor verwarmen. Dat betekent een verbouwing, ook van uw huis. Hoe zorgt u dat uw wensen worden opgenomen in het plan?

De stad moet bouwen, op allerlei plaatsen wordt gekeken of daar ruimte is om meer huizen neer te zetten. Mooi streven, maar hoe ziet uw buurt er straks dan uit?

In steeds meer woongebouwen wonen huurders en eigenaar-bewoners. Daar zwaait de VvE de scepter over de gemeenschappelijke ruimten in het gebouw. Huurders zijn geen lid van de VvE, hoe kunnen huurders hun ideeën en wensen inbrengen?

Voor woningverbetering en renovaties zijn er stedelijk afspraken gemaakt, de Prestatieafspraken. Als u wilt meepraten hebt u als een bewonerscommissie recht op overleg. Ze zullen u uitnodigen om mee te praten.

Reden 3 Je kunt makkelijker hulp krijgen

De Waakvlam biedt de aangesloten commissies zowel financiële ondersteuning als daadwerkelijke hulp bij alles wat een commissie tegen kan komen. Vaak kan het bestuur dat zelf af, anders is er geld om een deskundige om advies te vragen. Wij werken samen met de Stichting Woon! uit Amsterdam die erg deskundig is.

Reden 4 De bewonercommissie heeft wettelijke rechten

Een officiële bewonerscommissie heeft wettelijk enkele rechten. Daardoor ben je niet meer een willekeurige groep bewoners maar een erkende instantie volgens de wet. Dat maakt je positie ten opzichte van de verhuurder sterker. Al die rechten staan omschreven in de Wet op het Overleg Huurders en Verhuurder (WOHV)

Reden 5: U leert de bewoners in de buurt goed kennen

De bewonerscommissie gaat de bewoners van uw gebouw, gebied of complex vertegenwoordigen. Daarom is het belangrijk om te weten wat zij vinden van wat er in uw buurt gebeurt. U zult de bewoners dus leren kennen. Dat heeft zeker voordelen. U krijgt (nog) meer sociale contacten in de buurt. Dat zal het wonen zeker aangenamer maken.

Verplichtingen van een bewonerscommissie

Een bewonerscommissie is niet geheel vrijblijvend.

De bewonerscommissie gaat in overleg met Ymere over diverse zaken in uw complex. De stem van de bewonerscommissie moet de stem van de bewoners zijn. De bewonerscommissie informeert de bewoners van het complex over de gesprekken met Ymere en zorgt ervoor dat de wensen van de bewoners in het overleg naar voren komen.