dinsdag, juli 23

Zonnepanelen huren? Ik zeg:doen!

Als huurder wil je natuurlijk dat de verhuurder de verduurzaming van je huis gaat uitvoeren. Het is immers hun huis. En de overheid stimuleert het verduurzamen van huizen al jaren. Maar je kunt als huurder ook zelf wat doen. De verwarming een graadje lager, geen lampen laten branden als dat niet nodig is. Een gloeilamp meteen maar vervangen door een ledlamp als hij kapot gaat. Dat is laaghangend fruit. En het kan al snel een hoop schelen. Maar mijn partner en ik wilden al een tijd wat rigoureuzere maatregelen.

Doordat ik in het bestuur van De Waakvlam actief ben was ik al een tijdje op de hoogte van de mogelijkheid om via Iederzon zonnepanelen te huren. Maar binnen De Waakvlam zijn er lang onduidelijkheden geweest over hoe het bijvoorbeeld precies zit met de panelen als iemand de huur opzegt. Maar dat zit eigenlijk heel eenvoudig in elkaar. Ymere zegt het contract met de verhuurder van de panelen op als de huur door u wordt opgezegd. De nieuwe huurder heeft dan weer zelf de keuze om wel of niet te kiezen voor zonne-energie. Eind 2021 hakten we de knoop door.

Nadat we contact opnamen met Iederzon werd ons toegezegd dat er een schouw zou komen. Iemand van Iederzon komt dan langs op te kijken of er genoeg plaats is voor de steiger en hoe de leidingen door het huis moeten lopen. Het lijkt ingewikkeld maar dat bleek het niet te zijn. De werkzaamheden zijn deels binnen en deels buiten.

Buiten is het simpel. De steiger wordt geplaatst en de panelen worden op het dak gemonteerd. Dit kost in totaal nog geen twee uur. Ondertussen wordt binnen in de meterkast een elektra-groep toegevoegd en een regelkast opgehangen. Deze regelkast is gekoppeld aan de electriciteitsmeter.

Maar de panelen liggen op het dak en de regelkast zit op de begame grond. Er moet dus een leiding komen van de zolder naar de meterkast. Het eerste idee was om de leiding langs de trap tegen het plafond te laten lopen. Maar dat vonden wij niet fraai. In ons geval is via de erboven liggende kamer een buis naar zolder getrokken. Mooi uit het zicht dus.

Tekst gaat door onder de afbeelding.

Onze nieuwe zonnepanelen net nadat ze gelegd zijn.

Op zolder is een omvormer gemonteerd, deze zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in wisselstroom. Deze wisselstroom kun je direct zelf gebruiken, wat je teveel opwekt wordt teruggeleverd aan de leverancier, bv Nuon of Energiedirect.

Via onze energieleverancier hebben we dagelijks informatie over hoeveel we aan energie gebruiken. We waren verbaast te zien hoeveel het meteen scheelt. Door een paar kleine aanpassingen kun je meteen veel resultaat boeken.

Schijnt de zon? Dan is dat een mooi moment om de wasmachine aan te zetten. De stroom die het apparaat gebruikt komt dan rechtstreeks van de zonnepanelen. Die is dus gratis dus dat scheelt meteen een boel. De wasdroger hadden we bijna weggedaan omdat we de was zoveel mogelijk gewoon ophangen, de droger vonden we te duur vanwege het stroomverbruik. Nu laten we hem toch maar staan. Het feit dat ie niet erg energiezuinig is maakt niet veel uit: de zon geeft meer dan genoeg energie om ook dat apparaat af en toe te gebruiken. Overigens is het zo dat doordat een zg. saldering plaatsvindt het nu niet uitmaakt wanneer je energie gebruikt. Maar die saldering wordt in de toekomst afgebouwd. Je kunt er maar alvast aan wennen er wel op te letten.

Vroeger waren we gewend om voor het slapen gaan de vaatwasser aan te zetten. Nu doen we dan meteen na het koken. Het grootste deel van het jaar zal na het koken nog voldoende zon aanwezig zijn om gratis de vaatwasser te laten werken. Anders kun je hem ook nog de volgende dag laten draaien.

We webben de zonnepanelen pas een paar weken op het dak liggen maar ik heb er nu al geen spijt van. Ik kan alle huurders van Ymere aanraden om zonnepanelen te huren. Iederzon werkt netjes en snel en ze denken ook mee als je de leidingen net even anders wilt hebben.