vrijdag, april 25

Achterban bereiken – Deel 1: Nieuwe contacten maken

Een betrokken buurt ontstaat door verbinding van buren. Nieuwe contacten kun je maken door je aan te sluiten bij initiatieven en evenementen die er al zijn. En door je in (groepen) mensen te verplaatsen die nu misschien wat verder van je afstaan. Hier vind je tips en inspiratie.

Basistips!

Basistips om de achterban te bereiken


Positieve actie

Zet jezelf als BC in beeld met een positieve actie. Er is heel veel mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een plantjesdag organiseren of een brainstorm.
Om nieuwe mensen te bereiken met je bewonerscommissie, moeten de mensen natuurlijk weten dat de bewonerscommissie bestaat. En het liefst hebben ze ook een positief gevoel bij de bewonerscommissie. Dus zet jezelf als bewonerscommissie in beeld met een positieve actie. We geven hier wat voorbeelden.

Bloemen planten-dag

Je kunt bijvoorbeeld samen bloemen planten, bij een boomspiegel in de straat of in de binnentuin. Als je dit als activiteit doet, nodig dan iedereen uit om op die dag en tijd te komen helpen. Ze kunnen helpen door een plantje te leveren, helpen met het werk, helpen door een kan thee mee te nemen, muziekje te verzorgen. Hou het zelf simpel. Ga het niet allemaal organiseren. Zorg dat je als BC voor een paar tientjes aan plantjes inslaat, wat bekertjes en drinken hebt en neem tuingereedschap mee.

Download hier een zelf te bewerken Word document om mensen op te roepen voor plantjesdag

Brainstorm: wat heeft ons complex nodig?

Je kunt iedereen ook uitnodigen om na te denken wat de buurt nodig heeft. Nodig iedereen in je complex uit om op die dag en tijd te komen denken.
Dan schrijf je thema’s op, bijvoorbeeld Complex, Omgeving, Gezelligheid, Zorg, en of Veiligheid. Dan mag iedereen er met post-its ideeën op plakken. Je maakt er een foto van, zodat je dit kunt delen met Ymere/ De Waakvlam/ Welzijnsorganisaties of misschien de politie.
Tijdens de brainstorm kun je ook vragen: Wat kunnen wij zelf doen? En: Wie heeft zin om mee te doen? Houd het laagdrempelig. Misschien houd je er wel een nieuwe vrijwilliger aan over?

Download hier een zelf te bewerken Word document om mensen op te roepen voor een brainstorm

Picknick en bingo

Organiseer een leuke picknick met een buurtbingo om elkaar beter te leren. Nodig iedereen uit om op die dag en tijd te komen helpen. Ze kunnen helpen door eten mee te nemen, kleedjes, een kan thee, muziekje te verzorgen. Durf dit ook te vragen! Zorg dat je als BC ook voor wat te eten zorgt.

Neem bordjes, kleedjes en bekertjes mee en je bent klaar voor de picknick. Wil je dat mensen ook met elkaar in contact komen én wil je meer over je buurtbewoners weten, organiseer dan ook een buurtbingo. Kijk hier voor een buurtbingokaart! Je kunt dit moment ook gebruiken om een enquête te doen!

Download hier een zelf te bewerken Word document om mensen op te roepen voor de picknick

Doe mee met Burendag

Doe eens mee met Burendag. Via hun organisatie vind je veel inspiratie en ook ondersteuning. Zo kun je makkelijk je activiteit op een app plaatsen. Wie weet komen daar weer nieuwe mensen op af! Laat De Waakvlam even weten dat je meedoet met Burendag. Misschien kunnen we helpen met de communicatie.

Aanmelden | Burendag


Artikel: Hoe een kop koffie een flat in beweging bracht

“Na 32 jaar ontdekte ik wie mijn buurman was”. Als voorzitter van de bewonerscommissie organiseerde Liesbeth regelmatig bijeenkomsten waarbij bewoners van ‘haar’ flat ideeën konden aandragen. Maar de opkomst was vaak bedroevend laag. Nu schenkt ze koffie bij de lift en komen allerlei initiatieven eindelijk van de grond.

Ga naar dit (externe) artikel.


Een makkelijke folder van je bewonerscommissie

Niet iedereen leest en begrijpt makkelijk alle Nederlandse teksten. Je kunt er dan voor kiezen om je folder te vertalen, of hem in elk geval heel laagdrempelig te schrijven.

Voorbeeld van een folder in verschillende talen

Omdat er een grote renovatie aankomt heeft Ymere aan de huurders in het ‘Gele blok’ in Amsterdam gevraagd om een bewonerscommissie op te richten. De bewonerscommissie maakte een mooie folder om zichzelf te presenteren. Om zoveel mogelijk bewoners te bereiken, kozen ze ervoor om hun tekst er ook in het Engels en in het Arabisch in de folder te zetten. Het is een sterke folder geworden.

Folder van BC Geel in pdf

Makkelijk aan te passen folder

We hebben een makkelijk geschreven folder gemaakt waarin je je bewonerscommissie kunt voorstellen. Gewoon in Word. Natuurlijk moet je foto’s en tekstjes even aanpassen. Maar dan heb je een foldertje die je kunt geven, aan bijvoorbeeld nieuwe buren.

Download Word-Document Onze BC Stelt Zich Voor 


ABCD-aanpak: Leg verbindingen en leer je buren kennen

Hoe kom je in contact met mensen in je complex die je nog niet kent? Hoe leer je je buren kennen?  De ABCD-aanpak kan je erbij helpen. Lees mee.

Stap 1: Ga in gesprek.

Iedereen beschikt over ‘assets’; gaven, vaardigheden en passies. Gaven die er van nature zijn, vaardigheden die zijn ontwikkeld en passies voor dingen waar je wat bij voelt en energie van krijgt. Door met elkaar in gesprek te gaan ontdek je alles wat in een complex aan bouwstenen aanwezig is.

Een ontmoeting met buren regelen kan op verschillende manieren. Zoals aanbellen bij de buurvrouw, oproepen om de de straat vegen met de buren, om een appeltaart te bakken, even meegaan met medicijnen ophalen. Het zijn de kleine dingen, waar een binnen ABCD een hele Nederlands/Engelse theorie van ‘zelfsturing’, ‘wederkerigheid’, ‘assets’, ‘dienend leiderschap’ enzovoort onder zit. Onder dit stuk zetten we wat links naar boeken en publicaties voor de liefhebbers.

Schrijf na de ontmoetingen het liefst ook op wat je hebt ontdekt. We hebben een – tekenaar, ambtenaar, wandelaar, lekkere stampotkoker – in ons complex. Dan ben je de ‘assets’ van je complex in kaart aan het brengen. Kan altijd van pas komen!

Stap 2. Ontmoeten: breng mensen bij elkaar

Ontmoeting leidt tot enthousiasme en energie. Ontmoeting maakt van alles mogelijk; van het een komt het ander.
Ga niet meteen op zoek naar bewonerscommissieleden. Nee, maak het een feestje. Noem het ook een buurtfeestje voor het complex! Zie hier voor wat voorbeeldfolders die je kunt gebruiken om de mensen in je complex uit te nodigen. Nodig mensen persoonlijk uit.
En doe een enquête: het liefst ook persoonlijk, anders door de brievenbus. Kijk hier voor voorbeeld-enquêtes. Vraag wat mensen bij willen dragen aan het feest? Willen zij de hapjes maken? Foto’s maken, voor de kinderen zorgen? Slingers ophangen? Muziek maken? Zo niet, geen probleem: misschien de volgende keer.

Zorg dat het op de bijeenkomst meteen al duidelijk is wanneer de volgende ontmoeting is. Over vier maanden in de binnentuin? Misschien is dit dat een goed moment om je volgende enquête aan te kondigen? Waar je vragen hebt over leefbaarheid bijvoorbeeld. Of is dit het moment om te vragen wie mee wil gaan met de schouw?

Stap 3: Benoem iemand tot verbinder

Ben jij het misschien zelf? Wie binnen jullie commissie legt makkelijk contacten? Maak diegene de verbinder. Diegene staat open voor gesprekjes met bewoners. En deze persoon legt verbindingen tussen huurders. Hij/zij weet wat er speelt in het complex.

Stap 4. Bewoners leiden de verandering!

Met de reacties die je krijgt van de medehuurders moet je ook iets doen. Als blijkt dat je iets doet met hun opmerkingen, zullen ze zich de volgende keer ook betrokkener voelen.

Stap 5. Ga doen

Volg de energie en werk aan verandering! Sluit daarbij aan bij het tempo van het complex / de buurt. Vertrouw erop dat doen ook zonder plan kan. Van het een komt het ander. Begin te doen wat volgens bewoners moet gebeuren. Iets doen is de krachtigste brandstof om samen vooruit komen. Die bewonerscommissieleden die je erbij wil, komen dan later misschien ‘vanzelf’.

Stap 6: Deel de verhalen

Verhalen zijn het cement en de benen van de gemeenschap. Deel en vier de successen van het samen doen! Als je een bewonerscommissie bent die verbonden is aan HYA, mail dan gerust even met HYA (info@hya.nl), zodat wij je kunnen interviewen en je verhaal op de site kunnen zetten!

Stap 7. Kijk samen vooruit

In het proces kán een moment komen dat je naar de toekomst wil kijken. De vragen die je in dat gesprek kunt stellen.

  • Wat doen we (mijn buurtgenoten of bewoners al) waar zijn ze goed in?
  • Wat kunnen en willen ze nog meer doen?
  • Zijn er misschien mensen die zich, op een of andere manier, willen aansluiten bij de BC?
  • Waar hebben ze hulp bij nodig, van buiten de buurt?